Kommer nuvarande skolan förvandlas till elitskolan?

Igår så sändes Agenda där en partiledardebatt hölls. Angående skolpolitiken som diskuterades så blir jag otroligt upprörd hur Alliansen med Jan Björklund i spetsen vill göra eliter av allting, till och med ungdomar som är 15 år. Det kan omöjligt vara så att man mår bra av dessa strikta och normgivande ramarna. Ingen femton åring vet hur man vill ha sin framtid. Man är ofta skoltrött när man går i 8-9:an visst och detta ska man ta hänsyn till. Men jag tror inte det rätta sättet är göra vissa linjer "lättare" utan det handlar om motivation och att ungdomen står i fokus. För det spelar ingen roll att högern säger att "Nej,men alla jobb är lika viktiga och det är ingen status att gå ett program som leder till universitets studier" Såklart det är det, en status grej. Att man ska kunna läsa upp senare, hur då? Komvux ses inte direkt som positivt i Alliansens ögon.

Detta är ett förslag som det lyser libralism om, den starkaste med de bästa förutsättningarna tar hem vinsten. Hur ska man kunna utvecklas som människa om man måste hålla sig till den ram man valde som 15 åring? Som Lars Ohly sa igår; att det handlar om att utbilda och ge kunskap om samhället och vägleda ungdomar i svåra beslut och val. Göra dessa elver medvetna om vad som händer runt om kring dem. Varför skulle bara vissa få tillgång till detta? Det är bara ännu ett sätt från höger falangen att hålla avstånd klasserna imellan. På så vis att om man håller några, de som kommer att välja att gå yrkesutbildningar utanför viktiga händelser och samhälls strukturer slipper man ett eventuellt motstånd senare. Man måste få chansen att förstå hur vår värld ser ut och se de maktstrukturer som finns och att det är många som styrs av den makten och få som styr den.

Självklart ska det finnas program som är mer inriktade på ett yrke, men att läsa grundläggande samhällsstudier, svenska osv ger dig som elev en bredare bild och bättre insyn vilket kanske kommer få dig att bli intresserad av andra saker. Du kanske kommer på att du vill bli något annat i tvåan, såklart ska du ska han chanserna kvar då, att byta inrikting på din framtid. Jag gick ett yrkesförbereddande program, men valde att läsa vidare vid ett universitet, vilket jag var behörig till då jag läst alla de gemensamma ämnena. Utan att traggla mig igenom matematik B, C, D etc.

Förslaget Jan Björklund hyllar är endast ett elit förslag som ska gynna han och hans egna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0